Har du en plan for at modvirke stress? Det bør du gøre.

Stress er en vanskelig ting, og det kan vise sig som et forskelligt monster hos alle. Symptomerne kan variere alt efter, hvordan den enkelte håndterer presset. Listen over stresssymptomer er uendelig lang, men pointen er, at det ikke er ens for alle at være overbebyrdet og stresset. Og der er også forskellige niveauer af stress.

Hvad der gør det endnu vanskeligere er, at der ikke findes en bestemt mængde arbejde eller et bestemt miljø, som vi ved, forårsager stress. Det hele afhænger af personens præferencer og båndbredde. Hvis en person har flere opgaver og ansvarsområder, end han eller hun føler, at han eller hun kan klare, kan det få ham eller hende til at føle sig overvældet. Hvis denne følelse bliver konstant, vil det medføre stress.

En bestemt arbejdsbyrde kan være den perfekte situation for én person, som trives og udvikler sine færdigheder gennem presset, mens den samme arbejdsbyrde kan være stressende for en anden. Og for at gøre det endnu mere kompliceret vil en persons privatliv også påvirke det samlede stressniveau, hvilket understreger, hvor vigtigt det er for en leder at forstå den enkeltes behov.

Undersøgelser i Det Forenede Kongerige viser, at omkring 13,5 millioner arbejdsdage går tabt hvert år på grund af stress hos de ansatte. Nogle af de mest almindelige problemer, der fører til stress på arbejdspladsen, omfatter frygten for at blive fyret, presset for at opfylde forventninger, der ligger over gennemsnittet (uden at jobtilfredsheden øges), og manglende kontrol over, hvordan arbejdet udføres. Dette er blot en af mange undersøgelser, der peger på, hvor dyrt et dårligt arbejdsmiljø kan være.

Desværre får vi i nogle organisationer stadig hinanden til at tro, at det er nødvendigt og et statussymbol at arbejde 60+ timer om ugen, og det er ganske enkelt ikke for alle. Men endnu værre er det, at det i nogle teams er almindeligt at betragte en person, der sætter grænser og siger nej til arbejdsopgaver eller ekstra ansvar, som svag eller uambitiøs. Stress er følgerne af at skabe et usundt arbejdsmiljø, baseret på den måde, vi ledede militærstyrker på i gamle dage. Og ja… Desværre er det der, hvor nogle af de ledelsesprincipper, som vi bruger i dag, startede.

Ingen kunne forudse, at stress, der fører til depression og angst, ville koste den globale økonomi ca. 1 billioner i tabt produktivitet. Læs det igen… en trillion dollars! Men omkostningerne i penge er sekundære i forhold til konsekvenserne for den enkeltes livskvalitet. Det er det, der virkelig betyder noget.

Jeg ved godt, at det lyder kompliceret og næsten umuligt at modvirke, men det er det faktisk ikke. Successteam er vores bidrag til at modvirke stress. Vi skaber teams, der præsterer på grund af et godt og sundt arbejdsmiljø. Men uanset om du bruger Successteam eller ej, så er det 2021, og hvis du ikke har en strategi til at forebygge stress, er du allerede bagud. Medarbejderne er grundlaget for ethvert godt team, og du skal sikre deres mentale sundhed. Sandheden er, at vi alle har brug for at blive bedre informeret om dette emne. Gør opmærksom på, hvis du ser tegn på stress hos et teammedlem, og sig noget, hvis du selv føler dig overvældet. Det skal normaliseres at tage sig af vores mentale sundhed først.

Det er vigtigt at give alle teammedlemmer de bedste forudsætninger for at præstere og opfylde målene. Det er bedst for de enkelte teammedlemmer, og det er bedst for virksomheden, som kan beholde sine nøglemedarbejdere. Win-win!

Af Nadia Nielsson, CEO for Successteam.