Silo companies can learn from startups (danish)

Silo companies can learn from startups (danish)

Det er ikke en skam at lære og blive inspireret af dem, som er mindre end en selv. Det får jeg hver dag bekræftet og bliver samtidig klogere på livet, når jeg oplever det i øjenhøjde med min treårige søn, som blandt andet holder mig fast i at være nysgerrig og opsøge muligheder. Erhvervslivet er ikke anderledes. De store, etablerede virksomheder kan lære af de mindre iværksættervirksomheder, der er langt mere agile, nysgerrige og tilpasningsdygtige. I dette blogindlæg lærer du følgende:

  • Verden ændrer sig hurtigere, og hvad der er en god plan i år, kan være afgrunden ved årets udgang.
  • Teams på flere hundrede er gammeldags; du skal ned på teams på 10-20 personer.
  • Gør, hvad du altid har gjort, og fejl i fremtiden.

Verden defineres ikke længere af treårige budgetter, gamle mænd i mørkeblå habitter og en stor grad af forudsigelighed. Nej, verden ændrer sig i et tempo, hvor virksomheder uddør eller sejler agterud, hvis den gamle ledelsesstil og organisationsstruktur fastholdes. Det betyder kortere budgetperioder, flere iterationer og mere innovation.

En virksomhed kan ikke bestå af store, menneskefyldte afdelinger, men må minimeres og deles op, så agilitet og omstillingsparathed kultiveres med trimmede teams på 10 personer. En chef bestemmer og kontrollerer ikke længere i samme grad, men må nøjes med at udstikke en retning og sætte sit team fri. Chefen skal altså kultivere mere og kontrollere mindre for at skabe de bedste arbejdsvilkår for teamet.

Derudover må virksomheden gøre plads til de nye generationer, der tænker helt anderledes og vil andet end at gå på arbejde og få deres betaling. Det skal give mening og minder mere og mere om selvrealisering end om et almindeligt, traditionelt arbejde. Det betyder ikke, at det hårde arbejde forsvinder, men rollerne ændres, og de klassiske stillingsbetegnelser dør.

Med den høje omskiftelighed og behovet for mere frihed vil vi se et øget behov for HR-software, der indfrier netop disse krav og giver struktur og værktøjer. Indtil nu har fokus i overvejende grad været på ERP-systemer, CRM og generelt it. Men nu er tiden kommet til HR. Tag fx softwarevirksomheden Successteam, som jeg har stiftet med HR-eksperten Bo Steffen Nielsson, der i 30 år har udviklet softwaresystemer til mellemstore og store virksomheder. Her arbejder vi hen imod et effektivt værktøj, der giver teamet optimale vækstvilkår både på et organisatorisk og menneskeligt plan.

De store virksomheder kan fortsætte under parolen “vi gør det, vi altid har gjort, for det virker”. Men det er uden tvivl vejen mod afgrunden, så det er bare med at begynde at sadle om efter sommerferien, hvis du ønsker en lys fremtid.

Leave a Reply