Lad vær’ med at gøre trivsel til endnu en KPI. Det virker ikke!

Du bør investere i trivsel, fordi det er det rigtige at gøre. Både for ledere og for medarbejdere.

Vi forstår det! KPI’er bruges ofte til at måle om en virksomhed er succesfuld, og indikatorer der viser hvordan man præsterer er gode, for nogle forretningsområder. Men når det kommer til mennesker, er det skadeligt for dine medarbejdere at fokusere udelukkende på præstation. Så medmindre du har tænkt dig at omdøbe dem til “Key People Indicators“, så smid KPI’er ud af vinduet og invester i trivsel, fordi det er det rigtige at gøre for ledere, såvel som medarbejdere.

Du ved sikkert hvorfor det er vigtigt. Stress og udbrændthed stiger, og som følge af covid, revurderer folk balancen mellem arbejde og privatliv. Gen Z’s vil, ikke engang, se din vej, medmindre du investerer i trivsel og udvikling. Ikke kun det, ifølge Workforce Institute, ville 70% af Gen-z tage en lønnedgang for et job, der prioriterer mental sundhed bedre. Hvis du ikke, på lang sigt, begynder at investere i trivsel, vil du ikke kunne konkurrere om nyt talent.

At have trivsel som en del af din vision, bør være en strategi, fordi du kan forblive konkurrencedygtig, tiltrække talenter eller forblive relevant. Men frem for alt, bør du have det som fokus, fordi det er din moralske forpligtelse, som leder. I 2023 bør vi have et holistisk syn på balance mellem arbejde og privatliv, fordi det i virkeligheden er meget få, der kan adskille de to. Vi ved faktisk, at stress fra arbejdet smitter negativt af på folks privatliv og påvirker deres hjemmeliv, trivsel og relationer. (Workforce Institute 2023, 2).

Men det vigtigste er, at der synes at være en uoverensstemmelse mellem, hvor meget virksomhederne tror, de gør, og hvor meget de rent faktisk gør, da 70 % af medarbejderne ønsker, at deres virksomheder gør mere for deres mentale sundhed (Workforce Institute, 2023, 7).

Det vigtigste for ledere er at undgå fælden med trivselsvask, også kendt som “All Talk no Walk”. For at sikre, at jeres indsats for at forbedre trivslen har en reel effekt; bør du ikke behandle trivsel som endnu en KPI.

Hvorfor du ikke skal behandle Trivsel som et KPI.

Når vi ser på trivsel gennem en KPI-linse, bliver vores teams, mennesker og deres oplevelser en statistik på en PowerPoint-præsentation. En formel på et ark blandt andre økonomiske termer beregnet til at kvantificere vores faktiske, uhåndgribelige og usynlige menneskelige oplevelse.

Når vi behandler trivselsinitiativer som salgsmål, der kan beregnes, begynder vi at fokusere på mængden af penge, vi investerede i en frokostordning eller et stressseminar, og hvor meget afkast, vi har fået for de penge. At se på trivsel og mental sundhed i økonomiske termer, der ikke giver et øjeblikkeligt afkast, vil skabe en tendens til at afvise eller nedprioritere det.

Men trivsel er ikke en kortsigtet investering. Det er et langsigtet mål og bør behandles sådan.

Trivsel bør altid være sin egen målestok, der har et menneskeligt fokus. Et vellykket trivselsinitiativ bør resultere i glade teams, sunde og raske mennesker, der er top-motiverede. Og den bedste måde at forstå, om dine trivselsinitiativer er en succes, er ved aktivt at få feedback og have en løbende og kontinuerlig dialog med de mennesker, du arbejder med.

Hvis du vil implementere trivselsinitiativer, der har en reel effekt, skal du forstå, hvordan, hvor og hvorfor noget virker eller ikke virker, og hvordan du så kan forbedre det – på den måde kan du vælge de trin, der virker, baseret på dit teams specifikke behov. Ikke baseret på en formel eller hvor meget overskud det kan give.

Så start der. Tag et skridt tilbage fra behovet for at kvantificere ting, fordi nej, ingen kan lide at føle sig som en statistik. Vi kan alle godt lide at blive set som mennesker.

Og vi ved, at når vi har det bedre, gør vi det bedre. Også på vores arbejdsplads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *